Kakan ni ser på bilden är gjord i gårdagens julklapp från mina barn, en silikonform som ser ut som en pepparkaksgubbe. Jag har lite olika recept på mjuk pepparkaka i bloggen men jag har hittat ett till som jag ville prova och då blev formen perfekt att prova i. Satsen blev till en pepparkaksgubbe och ett 10-tal muffins, satsen går nog inte riktigt att halvera för att få till bara pepparkaksgubben. Receptet kommer från Fredriks fika där jag ofta spanar in bra kakrecept som är lätta att baka tillsammans med barnen.

4 ägg
3 dl strösocker
1 msk kanel
1 tsk malda nejlikor
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 gram smör
1 dl grädde (eller mjölk)

Sätt ugnen på 175°, smörj och bröa en sockerkaksform (jag valde att ta lite av den smälta smöret och pensla på i silikonformen för att dekorationerna i formen skulle komma ut när jag tog bort formen). Vispa ägg och strösocker riktigt fluffigt, ju länge du vispar desto bättre. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke, smält smöret och häll i grädden i smöret. Blanda i de torra ingredienserna och smöret i seten och rör om tills smeten är välblandad.
Fyll formen till ­¾ och grädda i nedre delen av ugnen i 35-45 minuter, känn efter om kakan är färdig redan efter 35 minuter (alla ugnar är olika). De muffins jag gjorde direkt efter pepparkaksgubben gräddades i cirka 14 minuter. Glöm inte kolla med provsticka så kakan är färdiggräddad.

Låt kakan stå i minst 10 minuter innan den stjälps upp, dekorerar med lite Nonstop och pudra florsocker över.