Långfredag och ett par svenska fina äpplen som borde tas om hand, vad gör man lättast då? Samtidigt som jag började leta recept lekte våra barn i sitt leksakskök och bjöd på maränger, då fick jag för mig att söka efter en äppelpaj med marängtäcke. Första förslaget kom från Nina Hermansen och hennes blogg Niiinis kitchenlife och det blir en äppelpaj både med botten, stekta äpplen, lite knäckig överdel och maräng på toppen.

Pajbotten
100 gram smör rumstempererat
1 dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning
4 äpplen
1 tsk kanel
1 tsk malen kardemumma
1 tsk vaniljsocker

Fyllning 2
100 gram smör
1 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker

Maräng
3 äggvitor
1 dl strösocker

Rör socker och smör till pajbotten med elvisp eller i en bakmaskin, blanda mjöl och bakpulver i en annan bunke, rör ner ägget och till sist mjölblandningen. Tryck ut pajdegen i en pajform så botten och kanterna täcks.
Skala, kärna ur och skiva äpplena i minder klyftor, stek de i smör tillsammans med kanel, kardemumma och vaniljsocker tills de är mjuka. Häll äpplena i pajformen och fördela de över hela botten.
Smält smöret till andra fyllningen och blanda sedan ner socker, mjöl och vaniljsocker. Rör ihop det och fördela fyllningen sedan över äpplena.
Sätt ugnen på 200°, häll äggvitorna i en ren skål, vispa med elvisp tills äggvitorna börjat bilda ett skum. Häll i lite socker i taget och när allt sockret är i vispas marängen tills den är hård och toppig. Fyll en sprits och spritsa antingen små topparuppepå fyllningen eller spritsa ett mönster som jag gjorde.

När du sätter in pajen sänker du värmen till 175° och grädda den i 40-45 minuter, lägg på en bit aluminiumfolie över om marängen får för mycket färg.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift