Ziti är en ugnsbakad pastagratäng med köttfärssås, denna versionen kallas Zeinas Ziti och det är en version där man inte krånglar till det. Allt serveras tillsammans i en stor ugnsform och säg den familj som inte gillar ugnsbakad köttfärssås och pasta med ost. Smaken är helt bedårande god och med valet av ost kan man se till att rätten får mer smak eller blir mer barnvänlig. Jag hade bara riven mozzarella hemma så det fick bli det idag. Toppade rätten med lite halverade cocktailtomater både för att det såg fint ut och för att det fanns kvar i kylskåpet.

500 gram köttfärs
1 gul eller rödlök
2 selleristjälkar
2 morötter
3 vitlöksklyftor
1 msk torkad oregano
2 tsk paprikapulver
Färsk basilika
2 förpackningar krossad tomat
400 gram pasta (jag använde Farfalle då barnen gillar den pastasorten)
2 dl crème fraiche
Cirka 200 gram riven ost

Hacka lök och selleri i små tärningar, riv morötterna på den grova sidan av ett rivjärn och skiva vitlöken fint. Hetta upp olja i en stekgryta och stek lök, vitlök, selleri och morötter tills de mjuknar och får lite färg. Vänd i färsen och stek någon minut, tillsätt oregano, basilika och paprikapulver. Stek under omrörning innan de krossade tomaterna hälls i tillsammans med salt och peppar, låt såsen koka under lock i 20-30 minuter.

Värm ugnen till 200° (över och undervärme), koka pastan al dente, precis innan du silar av pastan tar du 1 dl pastavatten och häller i köttfärssåsen. Häll pastan i en ugnsform, häll över crème fraiche och tillsätt cirka 50 gram riven ost. Blanda noga innan köttfärsen hälls över pastan, rör runt lite lätt och strö över riven ost över allting. Baka mitt i ugnen i cirka 15 minuter, låt rätten svalna något innan servering.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift