Gelé föredrar jag till vissa kötträtter så varför inte passa på när vi har röd vinbär att koka egen vinbärsgelé. Hittade receptet på ICAs hemsida och den var riktigt lätt att koka och det doftade underbart när den kokades. Provsmakning blir om ett par veckor när den har stelnat ordentligt.

1 liter röda vinbär
2 dl vatten
9 dl strösocker per liter avrunnen saft

Skölj av bären och lägg de i en kastrull (skaft med mera kan sitta kvar) och häll på vattnet. Krossa bären lite lätt och koka upp, låt koka i 10 minuter och fortsätt krossa vinbären lite då och då.

Häll allt i en silduk och låt det rinna av i en timma ner i en kastrull.

Mät mängden avrunnen saft och häll tillbaka den i kastrullen. Koka upp och låt saften koka några minuter innan sockret tillsätts under omrörning. Låt koka ytterligare 5 – 10 minuter utan omrörning, skumma av eventuellt skum.

Gör ett geléprov, droppa en droppe gelé på en kall tallrik, dra en sked genom och om droppen inte rinner ihop är gelén färdig kokad. Om den rinner ihop fortsätt koka en stund till och gör nytt geléprov.

Häll upp den varma gelén på små väl rengjorda varma burkar och sätt på locket direkt. Det kan ta någon dag innan gelén stelnar helt.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift