Jag försöker komma igång med att baka bröd, både för att jag gillar att baka. men även för att få koll på hur mycket socker barnen får i sig. Detta snabba lätta recept hittade jag på Lindas bakskola och barnen älskade frallorna. Ytterligare en sak som kommer att bakas igen, barn gjorde till och med sina egna frallor av deg. Bra resultat och barnvänligt bak, precis som jag vill ha det.

50 gram jäst
6 dl mjölk
2 tsk salt
2 msk rapsolja
15 – 16 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke, värm mjölken tills den blir fingervarm och häll den i bunken. Rör om tills jästen lösts helt innan du tillsätter rapsolja, salt och sist vetemjöl, lite i taget). Rör ihop till en smidig deg och knåda den några minuter. Låt sedan degen jäsa i 45 minuter (till dubbel storlek) under bakduk.

Dela degen i 20 bitar, forma de till runda bollar och lägg de på plåt med bakplåtspapper. Låt de jäsa igen i 25 minuter, sätt ugnen på 250° och grädda de mitt i ugnen i 8 – 12 minuter, låt de svalna på ett galler.

OBS! Mjölken i degen kan bytas ut mot vatten. Med mjöl blir frallorna något mjukare med mindre luftbubblor och med vatten blir de lite segare, rustikare med större luftbubblor.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift