Imorgon ska vi grilla kycklingspett och ananas, till det ska vi ha klyftpotatis och vad passar bättre än tzatziki som sås. Det finns många olika recept på denna grekiska rätt och jag valde denna då mängden vitlök lockade mest. Barnen äter vitlök men de gillar inte för stark mat, här var det bara en klyfta till 3 dl yoghurt. Receptet hittade jag på godare och nu står tzatzikin i kylen för att dra sig till morgondagens grillning.

3 dl yoghurt
1 gurka
2 msk hackad dill
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 msk citronsaft

Riv gurkan på ett rivjärn och lägg i en sil, strö över cirka 2 tsk salt och låt stå i minst en halvtimme så att vätskan rinner ut.
Finhacka dill och riv vitlök, pressa ur resterande vätska ur gurkan och blanda med yoghurten och resten av ingredienserna. Smaka av med citron och nymalen svartpeppar. Tillsätt eventuellt mer salt om det behövs, men tänk på att du redan saltat gurkan.