Istället för en vanlig rabarberpaj till kvällsfikat idag kände jag för att göra något nytt, något annorlunda, något fräscht. Jag gillar toscakaka och fick för mig att en kombination av en rabarberkaka med ett toscatäcke kunde nog vara riktigt gott. Jag kollade först bland mina recept men hittade inget och började försöka kolla om man kunde kombinera två recept, gjorde en snabb sökning och till min lycka hittade jag flera olika recept på just en toscarabarber, detta receptet kommer från Hemmets Journal.

175 gram smör, rumstempererat
2 ½ dl strösocker
2 ägg
2 ½ dl gräddfil
5 dl vetemjöl
2 ½ tsk vaniljpulver
1 tsk balkpulver
450 gram rabarber

100 gram smör
100 gram mandelspån
1 ½ dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
1 ½ msk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175°, smöra och bröa en springform (kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten), vispa smör och strösocker ljust och pösigt, knäck i äggen ett i taget och låt det första blandas i ordentligt innan nummer två knäcks i smeten. Häll i gräddfilen och rör om. Blanda de torra ingredienserna i en skål och sikta ner i smeten, rör om tills allt blandas till en jämn smet och bred sedan ut den till ett jämnt lager i formen. Skölj, ansa och dela rabarberna i 2-3 cm långa bitar som trycks ner tätt, tätt i smeten.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter (jag fick ha inne kakan i nästan 55 för att få en torrkaka, kan vara rabarberna som vattnar lite extra), täck med folie om kakan får för mycket färg och kolla med provsticka så den är färdig.

Under tiden kakan gräddas kokas toscan samman genom att allt utom vaniljsockret blandas i en kastrull och kokas upp. Låt toscan sjuda samman under omrörning, ta bort kastrullen från plattan och blanda i vaniljsockret.

Bred toscan över kakan och grädda den ytterligare 15 minuter, serveras kall med vaniljsås eller vispad grädde.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift