Detta är det andra receptet på kavring som jag har letat fram inför julen som jag idag provbakade. Denna versionen var lite lättare att baka och den jäste inte upp lika mycket som den förra versionen gjorde. Brödet blev mjukt och saftigt och har en härligt knaprig skorpa som passar perfekt till en bit skinka eller en julost. Receptet kommer ursprungligen från café Tingsgården i Eskilstuna och jag hittade det på bloggen Pepparkakshuset och hon i sin tur har hittat det på en numera avslutad blogg som hette Systerlyster.

3 dl filmjölk
2 dl mörk sirap
2 dl vetemjöl
4 dl rågsikt
4 tsk bikarbonat
½ tsk salt
Rågflingor eller havregryn till topping (valfritt)

Sätt ugnen på 175°, smöra och bröa en brödform Rör ihop alla ingredienser till en jämn smet och häll i formen. Toppa med rågflingor eller havregryn och flingsalt (valfritt)

Grädda i nedre delen av ugnen i i 45 – 60 minuter, kolla med provsticka så brödet är genombakat.