Ytterligare en version av sockerkaka, jag tycker det är kul att testa nya recept och just detta kommer från Fredriks fika och ska vara en saftig tigerkaka. Tigerkakan är ju en underbar korsning av vanlig sockerkaka och chokladkaka, denna är lite extra lyxig då man har grädde i den istället för mjölk. Smeten blir rätt tung och man måste sleva upp den i formen, den går inte att hälla i formen.

200 gram rumsvarmt smör
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl grädde

Chokladsmeten
2 msk kakao
2 msk starkt kaffe

Sätt ugnen på 175°, smöra och bröa en sockerkaksform på cirka 1 ½ – 2 liter. Vispa smör, strösocker och vaniljsocker riktigt pösigt. Tillsätt äggen ett i taget under vispning. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och sikta ner det i smeten tillsammans med grädden, rör till en jämn smet. Häll över hälften i en skäl och blanda i kakao och kaffe,
Häll i den ljusa smeten i botten och den chokladsmeten över, dra sedan ett par varv med en gaffel för att få en marmoreringseffekt.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 40 – 50 minuter, känn med en sticka så den är färdig. Låt kakan stå i formen och vila i 10 minuter innan den stjälps upp på ett fat för att svalna helt.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift