Tekakor har jag alltid gillat men har under dessa år som jag har börjat baka mer och mer inte hittat något bra recept att baka efter. Jag har testat lite olika varianter men resultatet har inte blivit det jag hade hoppats på, antingen har de blivit platta, för hårda eller smaklösa. Detta receptet hittade jag nerskrivet i ett anteckningsblock så jag vet inte vart det kommer från, vilket är synd då resultatet blev riktigt välsmakande tekakor.

50 gram jäst
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 äggula
3 msk ljus sirap
175 gram smör rumstempererat
13-15 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och häll på kylskåpskall mjölk och rör om jästen lösts upp, häll i salt, sirap och äggulan. Häll i smöret delat i mindre bitar och sist mjölet, lite i taget i slutet. Knåda den till degen går ihop och någon minut efter det. Låt degen jäsa under bakduk till nästan dubbel storlek.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 20 bitar som rullas till jämna bollar. Täck de och låt de vila i 5-10 minuter.

Lägg fem bollar på en plåt med bakplåtspapper och tryck ut de med handen, nagga de sedan med en gaffel. Gör likadant med resterande degbitar. Låt jäsa i 20-30 minuter.

Sätt ugnen på 250° (225° varmluft) och grädda de mitt i ugnen i 6-8 minuter, tills de fått fin färg. Pensla de med vatten direkt när de kommer ur ugnen för att få en lite knaprig yta på tekakorna.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift