Som bas för de flesta tårtor jag bakar använder jag receptet som brukar kallas “3 lika”, bottnarna blir alltid höga och fina och det blir jättelätt att göra fina tårtor. Receptet har jag hittat på Sockerrus. Genom att variera mängden kan man lätt få den höjd man vill på sin tårtbotten, tårtbotten på bilden är på 5 ägg och motsvarande mängd i volym av strösocker och mjölblandning.

Ägg
Socker
Vetemjöl
Potatismjöl
Bakpulver

Sätt ugnen på 150-175° (varmluftsugn brukar behöva det lägre gradtalet)

Ta fram tre lika stora glas och utgå alltid från äggen, knäck dessa i ett glas först. För att få en hög och fin botten (cirka 11-15cm hög) brukar jag använda så här många ägg per form:

Till en form på 16 cm i diameter behövs 4 ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 6 ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 8 ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 10 ägg

Vid större form: Lägg till 2 ägg för varje 2 centimeter. Vill du inte ha en fullt så hög tårtbotten så kan du halvera antal ägg.

Mäter upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp 50% mjöl och 50% potatismjöl. Jag har gått över till att använda större del potatismjöl än vetemjöl, kanske 65 – 70 % potatismjöl och 35 – 30% vetemjöl.

Vispa ägg och socker i en skål, låt det bli riktigt vitt och pösigt så vispa extra länge. Blanda mjölblandningen och bakpulver i en skål och sikta ner det i smeten, rör försiktigt tills allt blir väl blandat..

Så här mycket bakpulver behöver du:
1 tsk till 2 ägg
2 tsk till 4 ägg
2,5 tsk till 6 ägg
3 tsk till 8 ägg
3,5 tsk till 10-11 ägg
4 tsk till 12-13 ägg

Smörj en form med smör samt bröa med ströbröd. Häll i smeten och grädda längst ner i ugnen.

Ca 20 minuter för 2 ägg
25-30 minuter för 3-4 ägg
35-40 minuter för 5-7 ägg
45-50 minuter för 8-10 ägg
55-60 minuter för 11-13 ägg osv

OBS: Öppna aldrig ugnen under de första 20 minutrerna då tårtbotten lätt sjunker ihop då.

Låt svalna en stund i formen innan du stjälper upp den på galler och lägger bakduk över.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift