1

Svartvinbärsgelé

Till kött gillar jag att ha gelé, gärna vinbärsgelé, förra året testade jag att göra gelé på röda vinbär för det var det jag fick ta i. I år fick vi tag i både röda och svarta så då fick det bli att testa koka gelé på svarta vinbär istället. Receptet jag använder denna gången kommer från Mitt kök och är upplagt av Elisabeth Johansson. Gelén är inte provsmakad än då jag vill att den ska sätta sig ordentligt innan jag provar den. Jag har en del recept där man använder gelé som smaksättning i sås eller grytor som denna gelé kommer att provas i men även till stek eller annat kött.

1 liter svarta vinbär
1 dl vatten
Cirka 4-5 dl gelésocker

Skölj bären under rinnande vatten, lägg de i en kastrull och häll över vattnet. Koka bären under lock i 15 minuter, rör och mosa bären mot kanten. Häll sedan upp bärmassan i en silduk och låt vätskan rinna av, denna delen tar tid, jag lät vätskan rinna av under 1 ½ timme.
Förvärm väl rengjorda burkar i ugnen på 125°, mät mängden vätska och häll tillbaka den i kastrullen, rör ner 1 dl gelésocker på deciliter saft, koka upp och skumma av gelén. Häll upp gelén i de varma burkarna, sätt på lock och förvara gelén i kylen.