Nästa steg i bakning har lett mig till att testa baka med surdeg istället för jäst, resultatet har varierat men det blir bättre och bättre. Denna limpa kommer jag att baka fler gånger, men då blanda i lite kryddning i och dekorera med fröer och nötter för att få ett mer tilltalande bröd. Smaken sitter där, men den kan nog skruvas upp lite till. Grundreceptet kommer från Allt om mat.

2 + 2 msk vetemjöl
2 + 2 msk vatten
2 + 2 msk grundsurdeg

Fördeg enligt ovan
3 dl ljummet vatten
7 dl vetemjöl special
1 tsk salt

Blanda 2 msk vatten, 2 msk vetemjöl och 2 msk grundsurdeg i en skål. Täck med plast och låt stå ca 12 timmar. Tillsätt samma mängd vatten, vetemjöl och surdegsgrund, täck med plast och låt stå i ytterligare 12 timmar.

Blanda fördegen med vatten i en degbunke, tillsätt mjöl lite i taget och spara 1 ½ – 2 dl till utbakningen. Arbeta degen hela tiden så den blir slät och lite seg. (degen ska vara lös)- Täck med plast och låt jäsa i rumstemperatur i 3 timmar. Efter jäsningen blandas saltet i degen, om degen inte jäst ordenligt kan man blanda i 5 – 10 gram jäst och låta degen jäsa en stund till.

Stjälp upp den jästa degen på ett väl mjölat bakbord. Knåda inte degen utan dra och vik in kanterna runt om flera gånger. Tillsätt mer mjöl om det är klibbigt. Degen ska kännas pösig och lite seg, forma ett bröd och lägg i en avlång brödform med bakplåtspapper i. Täck med bakduk eller folie och låt den jäsa i en timme.

Sätt ugnen på 250°, gör några snitt på det jästa brödets ovansida. Ställ i nedre delen av ugnen och släng in några isbitar i botten. Stäng ugnsluckan snabbt. Grädda i 15 minuter och sänk därefter till 200° och grädda ytterligare 15 – 20 minuter. Tag upp brödet ur formen och låt svalna på galler

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift