Min frus bästa väninna är gravid och i samband med att vi hämtade en byrå vi hade köpt av de kom det ett meddelande. Den gravida kvinnan ville gärna ha något gott hembakat, så vad gör man…
Jag har länge funderat på att göra chocolate chip cookies liknande de man kan köpa på Subway men jag har inte testat de än. Receptet har jag haft liggande ett bra tag, eller snarare två olika recept, detta från Fridas bakblogg är med muscovadosocker istället för farinsocker. De såg lite höga ut när jag tog ut de från ugnen med de flöt ut precis så där härligt som man vill att de ska göra när de kallnade på plåten.

300 gram smör
2 dl strösocker
2 ½ dl ljust muscovadosocker
2 stora ägg
1 msk vaniljsocker
7 ½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 nypa flingsalt
250 gram valfri hackad choklad/chokladknappar

Om man vill göra mörka kakor som smakar extra mycket choklad tillsätter man 2 msk kakao

Smält smöret och låt svalna.
Vispa ihop strösocker, muscovadosocker, ägg och vaniljsocker luftigt, blanda sedan i det smälta smöret och vispa in ordentligt. Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig och arbeta sedan in det i äggsmeten. Arbeta ihop en smidig deg (dela degen på två och arbeta in kakao i ena delen om du önskar hälften mörka kakor).Grovhacka chokladen (jag valde chokladknappar istället, vita och ljusa) och arbeta in den i degen, lägg degen på en bit plastfolie, slå in och låt vila i kylskåp i 20 minuter.

Tag fram och dela degen i 30 jämnstora bitar, rulla till bollar och lägg med jämna mellanrum på plåtar med bakplåtspapper. Tryck till lite lätt och toppa med lite extra choklad. Grädda kakorna mitt i ugnen i cirka 8-10 minuter, tills de börjat få lite färg i kanterna. Tag sedan ut ur ugnen och låt svalna på plåten innan du lyfter bort dem.