Eller kanske inte soltorkade utan ugnstorkade tomater kan nog vara ett bättre namn på detta tillbehör. Receptet är väldigt enkelt men då vi ofta använder soltorkade tomater i pastasåser och köttgrytor ville jag testa att göra egen. Jag utgick från vad som brukar vara med i burken när man köper färdig soltorkad tomat i butiken och testade mig fram lite. Resultatet blev över förväntan och när tillfälle ges kommer jag att göra mer, nu var det en felbeställning inför midsommar som gjorde att vi hade 10 tomater att ta hand om som annars hade fått gå i komposten.

10 tomater av normal storlek
2-4 vitlöksklyftor
Havssalt
Olivolja

Sätt ugnen på 125° och dela tomaterna i mitten, lägg halvorna på en plåt med bakplåtspapper. Strössla med havssalt över och sätt in plåten i ugnen, jag hade de i ugnen i nästan 4 timmar innan jag fick önskat resultat. Prova dig fram, det viktigaste är att inte ha för varmt i ugnen, tomaterna ska torka och inte brännas.

Låt tomathalvorna kallna innan de läggs i en burk, skala vitlöken och lägg i den innan olivolja slås över tills det täcker tomaterna. Förvara i kylen.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift