När vi var och hämtade ägg senaste gången fick vi med lite ankägg som bonus och idag bakade jag en sockerkaka på några av äggen. Receptet hittade jag på Apellgården när jag satt och letade efter recept, de flesta förslagen jag hittade var på sockerkaka eller pannkaka. Sockerkakan innehåller inget extra fett utan det blir en torr smulig sockerkaka som man är van sedan man växte upp och fick fika hos mormor och morfar.

3 ankägg
3 dl strösocker
1 dl kokhett vatten
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200°, smöra och bröa en form (gärna en lite större då sockerkakan blir stor, jag använde en av mina formar från Nordic Ware som rymmer 2 ½ liter). Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt samtidigt som du kokar upp vattnet. Blanda i vattnet och rör sedan ner mjöl och bakpulver tills det blir en jämn smet.

Häll smeten i formen och grädde i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, kolla med provsticka att sockerkakan är torr inuti.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift