Allt har en första gång och idag lagade jag söndagsstek för första gången, slottsstek som fick puttra på låg värme i över 2 timmar blev en helt underbart smakrik köttbit som alla i familjen gillade. Kombinationen med kött, morötter, lök, pepparkorn, ansjovis, vinäger och sirap gav köttet en härlig smak och såsen var inte av denna värld. Receptet kommer från Coop och denna rätt kommer definitivt att lagas fler gånger hos oss.

1 kg benfritt nötkött (bog eller fransyska)
3 gula lökar
3 morötter
6 kryddpepparkorn
6 vitpepparkorn (alternativt svartpepparkorn)
1 lagerblad
6 ansjovisfiléer
1 msk vinäger
1 msk sirap (alternativt farinsocker)
3 dl vatten
Salt

Sås
6 dl vätska (sky + vatten eller grönsaksspad)
1 kött buljongtärning
3 msk vetemjöl
1 dl grädde

Bind upp köttet med steksnöre om det är ojämnt, sätt en stekpanna eller gjutjärnsgryta på spisen och hetta upp smör. Bryn köttet runt om på medeltemperatur för att få en vacker stekskorpa. Under tiden som köttet bryns skalas lök och morötter. Skör de i bitar som läggs runt köttet tillsammans med pepparkorn, lagerblad och ansjovis. Tillsätt vinäger, sirap och vatten i omgångar. Efter stek under lock på svag värme i 1 ¼ – 1 ½ timme. Mot slutet kollas temperaturen med en köttermometer, när den visar 75° är köttet genomstekt. Tag upp köttet och grönsakerna och gör såsen av skyn.

Sila och mät upp skyn, tillsätt vatten eller grönsaksspad och köttbuljongtärning. Vispa ut mjölet med lite av vätskan till en slät redning. Koka upp skyn, rör ner redningen och koka i 3-5 minuter. Tillsätt grädda och smaka av. Jag valde att färga såsen lite med sojakulör för att få den mer som en brunsås.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift