Snart är det åter dags för semlor och inför det bakade jag och barnen släta bullar, detta receptet är från boken Fika som IKEA släppte 2012. Jag hittade den hos en säljare på internet och köpte hem den både för recepten och sedan hur det man bakar är presenterat. Alla gör sina semlor på olika sätt och jag gör som med mina vanliga bullar, kalljäst, rumstempererat smör och Manitoba cream mjöl i degen för att få fluffiga mjuka släta bullar som passar både till semlor men även att äta som de är.

14 – 16 dl Manitoba cream (går även med vetemjöl special)
1 ½ dl strösocker
125 gram rumsvarmt smör
50 gram jäst
2 tsk stött kardemumma
1 ägg
5 dl mjölk

Pensling
2 äggulor
1 – 2 msk mjölk

Smula jästen i en bunke, häll på mjölken och rör om tills jästen lösts upp helt, häll i strösocker, kardemumma, ägg och smöret delat i mindre kuber. Mjölet hälls i lite i taget för att få till en perfekt deg, arbeta degen i cirka 10 minuter i maskin (tills den är smidig och släpper fint från kanterna) och låt sedan degen jäsa under bakduk i 30 – 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 20 eller 40 bitar och rulla de till släta bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i 30 – 40 minuter.

Sätt ugnen på 225°, vispa samman äggulorna med mjölken och pensla försiktigt bullarna med blandningen. Grädda mitt i ugnen i 7 – 10 minuter och låt de sedan svalna på ett galler.