En av de limpor vi ofta köpte förr var Skogaholmslimpa och igår när jag satt och letade efter bröd att provbaka hittade jag detta på Fridas bakblogg. Resultatet blev ett mjukt och gott bröd som jag kommer att baka fler gånger, det är alltid bra att kunna alternera sig lite i de bröd man bakar. Receptet är på varm degvätska, men jag föredrar att baka bröd på kall deg vätska så jag skriver med de ändringar som jag har gjort.

350 gram kallt vatten
50 gram jäst
12 gram salt
20 gram smör
140 gram sirap
390 gram vetemjöl
220 gram rågsikt

Smula jästen i en bunke, häll på vattnet och blanda tills jästen har lösts upp. Tillsätt resterande ingredienser, vetemjölet sist lite i taget. Knåda ihop en slät och spänstig deg, den är lite “kladdig” i detta skedet. Låt degen jäsa under bakduk eller plastfolie i 30 – 35 minuter.

Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma båda degbitarna till avlånga limpor, placera de i smorda brödformar som rymmer 1 ½ liter och låt jäsa under duk i 45 minuter.

Sätt ugnen på 225° (varmluft) och när ugnen är varm sätts limporna in, spruta med lite vatten innan du stänger ugnslucka. Grädda i 5 minuter och sänk sedan värmen till 180° och grädda limporna ytterligare 25 – 30 minuter och låt de sedan svalna på galler.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift