Jakten på fler recept på bröd fortsätter, i första hand limpor eller frallor men andra sorter med om jag hittar något intressant. För tillfället letar jag mest efter bröd utan socker i utan sötman kommer istället från honung eller sirap och det var då jag hittade detta receptet i Skånska Dagbladet som där hette Mormor Elins sirapslimpor. Jag gillar att baka bröd i brödformar och dessa var perfekta till det. Smaken var underbar, vore skam om inte med 2 dl sirap i smeten, jag tyckte degen var lite i lösaste laget. Kanske inte de finaste bröden jag har gjort men de smakade underbart, vanan trogen gjorde jag brödet på kall degvätska och skriver hur jag gjorde här.

75 gram smör
5 dl mjölk eller filmjölk
50 gram jäst
2 dl ljus sirap (eller 1 dl ljus och 1 dl mörk)
2 tsk salt
7 dl vetemjöl
5 dl rågsikt

Smula jästen i en bunke och häll på mjölken, sirap och salt, rör om tills jästen lösts upp och dela smöret i mindre kuber. Häll i smöret och rågsikten och sedan vetemjölet (lite i taget i slutet). Arbeta degen tills den är mjuk och smidig, låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek.

Värm ugnen till 200°, häll upp degen på ett mjölat bakbord och dela i två bitar. Placera varje del i en brödform med bakplåtspapper i. Låt jäsa till dubbel storlek och grädda de sedan i mitten av ugnen i 35-45 minuter. Låt brödet svalna något innan det plockas ur formen och sedan svalna helt under bakduk.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift