Vår yngsta dotter älskar sirapslimpa och då hon just nu knappt äter andra sorters bröd tänkte jag att jag måste försöka hitta ett recept som hon gillar som jag kan baka här hemma. Jag kollade först de två recepten jag hade här i bloggen men tyckte inte riktigt de var så bra som jag ville. Jag började söka och rätt fort hittade jag detta receptet från Heavenly cupcake. Receptet ska bakas med vetemjöl special och då fick jag chans att testa mitt nya favorit mjöl igen från Saltå kvarn. Jag gillar att testa olika sorters mjöl och från olika producenter för att hitta mjöl som ger de resultaten jag är ute efter, jag bakade frallor på det förra veckan och de blev extra fluffiga och fina så förhoppningen var det samma med detta receptet. Vanan trogen så bakade jag med kall degvätska och skriver receptet efter hur jag bakade.

225 gram kallt vatten
225 gram kylskåpskall mjölk
50 gram jäst
140 gram sirap
240 gram fullkornsmjöl
600 gram vetemjöl special
1 msk salt
85 gram smör

Ta fram smöret och dela det i mindre kuber så det blir rumstempererat snabbare, smula jästen i en bunke och häll i mjölk och vatten. Blanda tills jästen har lösts helt och häll i sirap, salt, smör och hälften av mjölet. Börja knåda på lite högre hastighet samtidigt som det resterande mjölet hälls i degen och knåda sedan degen i cirka 10 minuter så den blir smidig och elastisk. Täck med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek.

När degen har jäst tar du bort folien och slår en knytnäve rakt ner i degen så den sjunker ihop. Häll ut den på ett mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Smörj 2 brödformar som rymmer 1 ½ liter med olivolja. Tryck eller kavla ut degbitarna till rektanglar som är lika breda som brödformen. Rulla ihop degen till en tät rulle och lägg den i brödformen, glöm inte trycka in ändarna under rullen. Lägg en bakduk över brödformarna och jäs bröden i cirka 1 timme.

Sätt på ugnen efter 40 minuter på 200° och grädda sedan bröden mitt i ugnen i cirka 30-35 minuter. De ska ha fått en fin färg och låta ihåligt när man knackar på undersidan av bröden. Om du vill ha en glansigare yta kan du pensla med smör precis efter de kommit ut ur ugnen. Låt de svalna en stund i formarna och ta sedan ut bröden och låt de svalna helt på ett bakgaller.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift