Jag ville testa en ny silikonform jag hade köpt och letade efter ett nytt recept på sockerkaka att prov baka formen med. Receptet hittade jag efter lite sökande på Lindas bakskola, resultatet blev bra, det var dock svårt att få kakan att växa i formen jag hade och den gick dessutom sönder när jag skulle ta ut kakan när den var färdig i ugnen 🙁 Det var detta bak som fick mig att leta upp ordentliga formar som visserligen kostar lite mer men som ger bra resultat varje gång de används.

3 ägg
2 ½ dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl vatten
3 dl vetemjöl

75 gram smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Riven kokos

sätt ugnen på 175° och vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt de torra ingredienserna tillsammans med vattnet och blanda till en slät smet. Häll smeten i en smord och bröad form (22 – 24 cm i diameter) och grädda kakan mitt i ugnen i 25 – 30 minuter, låt den sedan svalna i formen

Smält smöret i en kastrull, ta bort kastrullen från värmen, tillsätt strösocker och vaniljsocker. Blanda ordentligt så att sockerkristallerna smälter, blanda sist ner äggulan och blanda till smeten tjocknar och svalnar.

Bred ut glasyren på kakan och strö över kokos, ställ kakan kallt en stund och låt glasyren stelna.