Ett klassiskt bakverk från Storbritannien där scones ofta serveras till frukost eller afternoon tea. Det är ett sötat bröd bakat på bakpulver som inte ska jäsas utan bara blandas ihop, formas och sedan gräddas. Scones kan se ut på många olika sätt, ibland som dessa jag gjorde idag och ibland kan man göra i formar och serveras med marmelad mellan. Receptet hittade jag hos Fredriks fika där jag genom åren funnit en massa inspiration, det finns hur många olika recept som helst och jag har ett par på lut som jag fått av en lärare jag hade i Engelska under min utbildning till medicinsk sekreterare som ska provas framöver.

4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
20 gram smör, rumstempererat
2 dl mjölk

Sätt ugnen på 250°, blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke, finfördela smöret i blandningen. Tillsätt till sist mjölken och rör snabbt ihop till en kladdig deg.
Häll ut degen på en plåt med bakplåtspapper, forma en cirkel på cirka 30 cm i diameter med mjöliga fingrar. Skär brödet i 4 lika stora delar.
Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter, serveras ljumna, gärna med marmelad.

Scones med hemkokt rabarbermarmelad
image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift