En fin klassisk småkaka som min mormor alltid hade i frysen redo att tina när man kom på en kaffe. För att få till en fin schackruta som inte delar sig är det lättaste knepet att väga mjölet för att få till helt perfekt konsistens. I detta receptet är det 150 gram mjöl som används. Receptet kommer från ICA och det blev en väldigt lättarbetad deg av det receptet.

125 gram smör
½ dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk kakao

Blanda snabbt ihop smör, socker och mjöl till en deg och dela den i två delar. Halva degen blandas med vaniljsocker och den andra med kakao. Dela de två degklumparna i två så du har 2 vita och 2 bruna, sedan rullar du ut alla fyra till lika långa längder. Tryck till de och gör de lite fyrkantiga och lägg ihop de i ett rutmönster. Plasta och placera i kylskåpet i minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 200° och skär degen i ½ cm tjocka skivor och lägg de på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i cirka 10 minuter, låt de svalna på galler.