Dessa kakor såg jag i flödet på Instagram inför julen förra året, schackrutor som är gjorda som flätade hjärtan. Idén kommer från Brinken bakar en blogg som jag ofta kollar runt på för inspiration till min bakning. Har du inte kollat innan är det dags att göra det och kolla speciellt på hennes underbara teknik när hon spritsar kakor. Idag var jag hemma sista dagen med tillfrisknande barn så då fick jag lite tid att baka när de lekte tillsammans. Jag kommer att göra ett försök till innan jul då jag inte blev helt nöjd med hur de ser ut, goda var de och hela familjen lät sig väl smaka av kakorna.

Ljus deg
180 gram vetemjöl
30 gram florsocker
2 tsk vaniljsocker
125 gram kallt smör
1 msk kallt vatten

Mörk deg
180 gram vetemjöl
15 gram kakao
30 gram florsocker
2 tsk vaniljsocker
125 gram kalt smör
1 msk kallt vatten

Lägg alla ingredienser till den ljusa degen i en matberedare och mixa tills det går ihop till en deg, eller nyp ihop den för hand. Överarbeta inte. Gör sedan samma sak med den mörka degen.
Plasta in degarna och låt dem vila i kylen i ca 1 timme.

Kavla ut drygt halva av den ljusa degen så att den är ca 1 cm tjock, jämt över hela. Skär sedan 1 cm breda “pinnar” av den. Gör likadant med drygt halva av den mörka degen.
Lägg in pinnarna i kylen i 10 minuter. Bygg sedan din kaka genom att lägga varannan ljus och mörk i 4 rader brett och 4 rader högt. Se till att de är helt ihoptryckta. Rulla resten av den ljusa och mörka degen till tjocka korvar och dela dem på hälften på längden. Den måste vara lika tjock som den stubben som du byggt ovan. Lägg den ljusa på ena sidan av stubben och den mörka på den andra. Tryck till och forma till. Låt vila i kylen tills hela rullen är kall, skiva sedan kakor, ca 7 mm tjocka och lägg på en plåt.

Baka på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) i ca 10-12 minuter.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift