Familjen gillar att på helgen rosta bröd till antingen frukost eller kvällsmat och sedan något år köper vi inte formfranska eller rostbröd i butiken utan jag bakar det vi behöver. Jag har ett par olika recept som jag alternerar mellan men bland är det roligt att testa något nytt för att få till en annan smak. Detta receptet innehåll inget socker utan istället var det honung med som sötningsmedel och även äggula med i degen. Receptet hittade jag på köket.se när jag satt och letade efter julklappsförslag i veckan och enligt receptmakaren fungerar det både som rostbröd men även som landgångsbröd eller bottnar till smörgåstårta.

Cirka 35 gram jäst (¾ av ett paket jäst)
5 dl mjölk
2 tsk honung
3 tsk salt
2 äggulor
800 gram vetemjöl special
75 gram smör, rumstempererat

Smula jästen i en bunke, häll över mjölken och rör om tills jästen lösts upp. tillsätt honung, salt, äggulor och det mesta av mjölet. Klicka ner smöret medan maskinen arbetar på låg hastighet. Höj sedan hastigheten och låt degen knådas i maskinen i 10-15 minuter (om du knådar för hand får du räkna med nästan dubbla tiden), låt sedan degen jäsa under plast i cirka 30 minuter (till dubbel storlek)

Ta upp degen på ett mjölat bakbord, dela degen i 2 delar och forma till två bröd som läggs i smorda eller bakplåtsklädda formar (ska rymma 1 ½ liter). Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter, sätt ugnen på 200° efter halva tiden. Grädda bröden i nedre delen av ugnen tills de fått en fin färg och låter ihåliga när du knackar på dem, cirka 30 minuter (96° i brödets centrum om du använder termometer). Ta ut bröden och stjälp ur de ur formarna och låt de svalna på galler under en bakduk.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift