Att baka frallorna i en springform har jag testat lite då och då men när jag såg bilderna på detta receptet var jag bara tvungen att prova det. Barnen älskade verkligen dessa och de tyckte det var extra skoj att det var olika topping på så de kunde välja vad de villa ha. Och de blev verkligen fantastiskt mjuka och välsmakande, dessa kommer att göras i gen och då med lite anda toppig. Receptet hittade jag på Elle när jag satt där och letade efter lite andra saker att baka och återigen är det Catarina König som lagt upp receptet. Jag testade att baka brödet på kall degvätska så jag fick jäsa det längre, skriver som vanligt ingen tid utan jäs degen till dubbel storlek första gången.

50 gram smör, rumsvarmt
25 gram jäst
2 ½ dl kylskåpskall mjölk
¼ dl strösocker
¾ tsk salt
5-6 dl vetemjöl special

1 Ägg
Vallmofrön
Sesamfrön
Paprikapulver
Torkad oregano (jag hade ingen hemma)

Smula jästen i en bunke och häll på mjölken, rör om tills jästen lösta upp helt. Tillsätt strösocker och det mjuka smöret och börja köra med maskinen samtidigt som du häller i vetemjölet. När degen börjar släppa från kanten är det lagom med mjöl, häll i saltet och knåda i minst 5, gärna 10 minuter. Strö över lite mjöl och forma degen till en liten boll, täck med bakduk eller folie och låt degen jäsa till dubbel storlek.

Spänn fast ett bakplåtspapper i en springform, häll upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 11 lika stora bitar. Kupa handen över bit för bit och lägg bara ett lätt tryck på handen med en cirkulerande rörelse tills en fin jämn bulle formats. Lägg tre bullar i mitten av formen och de övriga 8 utmed kanten. Täck med bakduk och låt jäsa i 30-40 minuter, sätt ugnen på 200 ° efter 20 minuter så ugnen blir ordentligt varm.

Pensla brödet med uppvispat ägg och sprid på valfri topping (jag valde paprikapulver, sesamfrö och vallmofrö vit + blå, nästa omgång kommer även få lite havssalt över några av brytbröden). Grädda mitt i ugnen i 15-16 minuter tills brödet fått fin färg och är färdigbakat.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift