Jag har en del recept på tekakor här på bloggen men då jag gillar att testa nya recept för att se vad man kan väva in i bakningen så testar jag ofta nya recept. En del kommer med i bloggen, andra inte. Här är ett recept från Lindas bakskola & matskola som kombinerar tekakor med havregryn utan at det görs på havregrynsgröt. Jag mixtrade lite i receptet och gjorde det på kall degvätska och rumstempererat smör, största ändringen är första jästiden. Jag gillar att låta bröd jäsa en längre tid än vad som står angivet i recepten då jag tycker smaken blir mycket bättre med längre jästid. Enligt receptet skulle man stansa ut tekakorna med en kakform eller glas, jag hade inga tillräckligt stora och det kakmått jag hade tillgängligt var ett pepparkaksmått i form av ett hjärta. Barnen blev överlyckliga för de fina tekakorna och åt med snabbt ett par var, de blev lite i minsta laget så nästa gång ska jag leta fram ett större kakmått.

50 gram jäst
6 dl mjölk, kylskåpskall
2 dl havregryn
75 gram smör, rumstempererat
2 tsk salt
2 msk strösocker
1 ägg
12-14 dl vetemjöl (jag använde vetemjöl special)

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken och havregrynen, rör om tills jästen lösts upp och låt blandningen stå i cirka 5 minuter så att havregrynen blöts upp. Tillsätt smör, socker, ägg och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Häll i saltet och knåda degen ytterligare 5-7 minuter. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek (cirka 90 minuter).

Kavla ut degen 1–1 ½ cm tjock och stansa ut runda bröd, ca 10 cm i diameter med en kakform eller ett glas. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel. Strö över lite mjöl. Låt dem jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 250 °.

Grädda tekakorna mitt i ugnen i 8–10 minuter och låt de svalna på ett galler under bakduk.