Jag testade ett nytt recept på bröd idag och det skulle vara äggulor i degen, stötte på problem när jag skulle knäcka äggen då gulan hela tiden sprack och delade sig med vitan. För att få de 2 äggulorna jag behövde till baket var jag tvungen att knäcka 7 ägg, vad kan man då göra med 5 knäckta råa ägg… Jag började leta och hittade detta recept som passar perfekt i min fina form från Nordic ware. Receptet hittade jag på bloggen Brinkenbakar där jag har hittat andra recept innan.

340 gram smör, rumstempererat
270 gram strösocker
6 stora ägg, rumstempererade
2 ½ tsk bakpulver
1 ½ tsk salt
360 gram vetemjöl
2 tsk vaniljpasta eller vaniljsocker
1 ¾ dl mjölk, rumstempererad

Glasyr
70 gram socker
1 ½`msk vatten
1 nypa salt
1 tsk vaniljpulver

Sätt ugnen på 160° varmluft (175° vanlig ugn), vispa smör och socker tills det blir vitt och fluffigt. Häll i bakpulver och salt och fortsätt blanda, väg upp mjölet i en bunke. Sätt vispen på medelhastighet och blanda i de 3 första äggen i smeten, ett i taget och se till att de blandas ordentligt innan du tillsätter nästa. Blanda i 2 msk mjöl och sedan det fjärde ägget, när det har blandats in i smeten gör du samma process med femte och sjätte ägget. Blanda vaniljen med mjölken och rör ner hälften i smeten sedan hälften av mjölet som är kvar. Sedan hälls sista mjölken i och efter det sista mjölet. Häll smeten i formen (jag använde en slev för att lättare få i smeten) som är ordentligt smord (ska rymma minst 2,3 liter).

Grädda kakan i 40-45 minuter eller tills en sticka kommer ut torr. Låt kakan stå i formen i 10 minuter innan du stjälper upp den på en tallrik.

Lägg alla ingredienserna till glasyren i en kastrull och koka upp, pensla över toppen på kakan när den fortfarande är lite varm.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift