Lördag och återigen blev det dags att laga mat i gjutjärnsgrytan, denna gången med en rätt från Ryssland som sägs vara uppkallad efter en adelsfamilj från den ryska kejsarperioden. Den finns i många olika varianter och med allt från biff via kyckling till den mest vanliga i Sverige som görs på falukorv. Receptet hittade jag hos Zeinas kitchen där jag har hittat många välsmakande recept, grund tanken med denna som alla grytor är att den ska få koka ihop sakta och jag lät min puttra på låg värme lite längre än vad som anges i receptet.

400 gram biff (löv- eller ryggbiff passar bra)
1 gul lök
250 gram champinjoner
3 msk tomatpuré
1 msk vetemjöl
2 dl vatten, hett
1 msk worcestershiresås
2 tsk dijonsenap
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
3 dl crème fraiche
1 msk färsk persilja

Skär köttet i strimlor, hacka löken och skiva champinjonerna. hetta upp olja i en stekpanna eller gjutjärnsgryta och stek köttet i omgångar på hög värme under omrörning. Köttet ska stekas och få fin färg, inte kokas som det lätt blir om man har i för mycket åt gången. Lägg sedan köttet åt sidan, stek löken i lite olja tills den blir glansig, tillsätt champinjonerna och fräs tills de har släppt alla vätska och börjar få lite färg.
Blanda ner köttet och tomatpuré och fräs upp hastigt. Rör ner mjölet och stek lite till, tillsätt resten av ingredienserna förutom crème fraiche och persilja, låt grytan puttra i cirka 15 minuter.
Blanda i crème fraiche och smaka av med salt och peppar, låt grytan puttra utan lock i cirka 5 minuter, garnera med persilja (jag valde at garnera med dill istället) och servera med ris och saltgurka.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift