Söndag kväll och man inser att det finns för få matlådor till veckans middagar, samtidigt finns det köttfärs att ta hand om och gott om morötter, potatis och lök. I kylskåpet fanns även en slatt vispgrädde så det fick bli att slänga ihop en gratäng för att rädda situationen. Det känns extra bra när man kan använda rester från kylskåpet för att komplettera matlådorna till jobbet, denna gratäng är baserade på den krämiga potatisgratäng jag gjorde för ett tag sedan, enkel, bara basvaror och massvis med smak som resultat. Potatisen och morötterna ska tillsammans väga 800-900 gram tillsammans för att det ska bli en bra gratäng.

5 fasta potatis
4 – 5 morötter
1 gul lök
400 gram köttfärs
1 msk paprikapulver
3 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 225°, stek köttfärsen och krydda den med paprikapulver. Skiva under tiden potatis och morötter (gärna med en mandolin) och skiva löken tunt. Lägg i potatis, morötter och lök så halva den ugnsfasta formen är fylld, häll på köttfärsen och toppa med mer morötter och potatis. Salta och peppra ordentligt och häll sedan över grädden.

Tillaga gratängen mitt i ugnen i 40-45 minuter, prova med en provsticka så potatisen är färdig.