Nyskördade rabarber en sommardag kan ju bara bli en sak, rabarberpaj.
Denna gången blev det ett recept från Tommy Myllymäki som jag hittade på köket.se, pajen kombinerar rabarber, mandel, flingsalt och en härlig smuldeg. Kombinationen med flingsalt i smuldegen och på toppen lyfte pajen ett par snäpp utöver vad den annars skulle ha varit. Smuldegen fick lite mandelsmak och bitarna bidrog med lite annan konsistens och alla ingredienserna samspelade underbart tillsammans.

150 gram smör
3 dl vetemjöl
2 dl strösocker
Cirka 1 dl sötmandel, skållad och skalad
1 rejälnypa flingsalt
4-6 rabarber
½ – 1 dl strösocker
1 msk majsstärkelse

Sätt ugnen på 200°, ansa rabarberna, skär de i fina bitar och lägg i en ugnsfast form. Strö majsstärkelse och socker över rabarberna, sura rabarber upp mot 1 dl strösocker om man har mindre sura kan man minska ner på sockret.
Blanda smör, mjöl, strösocker och flingsalt i en bunke, tillsätt hackad mandel och knåda ihop allt till en deg. Smula degen över rabarberna och strö lite flingsalt på toppen.

Grädda i cirka 30 minuter, servera med vaniljsås eller vaniljglass