Det är ett underbart bär år och vi fick i dagarna tag i rätt många kg röda vinbär och även rabarber som måste tas omhand. Första saken på listan att testa var att koka saft på rabarber och röda vinbär och den blev precis lika god som jag minns den sedan jag var liten. Receptet har jag hittat på Mitt kök.

1 ½ kg rabarber
½ kg röda vinbär
9 dl vatten
8 dl strösocker

Skölj rabarberna och de röda vinbären, rabarberna behöver inte skalas och vinbären behöver inte repas av. Hacka rabarberna i cm tjocka bitar och lägg i en stor kastrull tillsammans med vinbären och häll på vattnet. Låt det koka tills rabarberna och vinbären har kokat sönder och sila sedan saften i en silduk. Låt saften rinna av länge, minst 30 minuter och sätt sedan på värmen och koka upp saften tillsammans med sockret.

Låt saften koka i några minuter och avlägsna det skum som kan bildas med en hålslev. Låt saften svalna något innan den hälls upp på väl rengjorda, varma flaskor. Förslut direkt och låt de svalna innan de placeras i kylen.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift