En ny leverans av rabarber i slutet av veckan blev idag till en underbar rabarberpaj, denna gången med ett härligt toscatäcke. Receptet hittade jag hos Fredriks fika och kombinationen av en frasig pajbotten, syrliga rabarber och en härligt knäckig tosca på toppen gav verkligen en underbar smakupplevelse. Rabarber är en av mina absoluta favoriter när det kommer till paj och jag har en del fler recept liggande som jag ska försöka prova framöver. Denna paj kommer vi att göra fler gånger, kanske att det blir med dubbel sats tosca…

Pajdeg
125 gram smör
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 ½ msk vatten

Fyllning
300 gram rabarber
2 msk strösocker
1 msk majsstärkelse

Tosca
100 gram smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 gram mandelspån

Mixa smör, mjöl och socker i en matberedare eller för hand till en grynig massa. Tillsätt vatten och mixa till en smidig deg, låt degen vila 30 minuter i kylen och sätt ugnen på 200°.
Tryck ut degen i en pajform på cirka 26 cm i diameter, nagga pajskalen med en gaffel och förgrädda det mitt i ugnen i 10 minuter. Sänk ugnen till 175° när du tar ut formen.
Skölj och skiva rabarbern i centimetertjocka skivor och blanda de med socker och maizena. Blanda smör, socker, sirap, vetemjöl och mjölk i en kastrull. Smält samman och låt sjuda ett par minuter, tillsätt mandelspånen och rör in de i toscan.
Fyll pajskalet med rabarbern och toppa med tosca, grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter tills toscan fått fin färg och rabarbern känns mjuk.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift