Vi har fortfarande en hel del rabarber kvar som måste tas om hand nu under helgen. En del kommer att frysas in för att kunna användas till hösten och vintern, men en del kommer att användas nu. Detta recept har lockat en tid men a har inte tagit tag i det, men nu…. En härlig rabarberkaka med smak av kardemumma som kan ätas som vilken kaka som helst, receptet hittade jag på allt om mat.

100 gram smör
1 tsk kardemummakärnor
2 ägg
3 dl strösocker
2 krm vaniljpulver
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt
4 rabarberstjälkar (minst, jag använde 7)

Sätt ugnen på 200°, smöra och bröa en form på cirka 24 cm i diameter med löstagbar kant. Smält smöret och låt det bli brynt och gyllene, stöt kardemummakärnorna i en mortel. Vispa ägg, strösocker och vaniljpulver pösigt, blanda mjöl, bakpulver, salt och hälften av kardemumman i en bunke, rör ner smöret i äggsmeten och vänd därefter i mjölblandningen. Häll smeten i formen och skör rabarberna i stavar som kan bilda ett mönster i kakan. Strö resterande av kardemumman över kakan.

Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter, den ska vara lite kladdig och seg.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift