Detta har jag hört flera personer prata om att det ska vara så gott på grillat kött och till och med som marinad när man grillar kött. Det ska även fungera som lite starkare tillbehör till annan lagad mat. Jag var helt enkelt tvungen att testa och se om det var så gott som alla säger. Jag har provsmakat under tiden jag kokade den och det var verkligen smaker i den. Som jag förstår det mognar smaken efter några veckor i kylskåpet så det slutliga svaret kommer senare. Receptet hittade jag hos en man som jobbar som webbstrateg vid namn Petter Knutsson.

500 gram rabarber i bitar
2 skivade rödlökar
1 ½ msk ättika
¾ dl vatten

5 dl strösocker
1 msk mald ingefära
1 ½ msk curry
2 tsk salt
1 hackad färsk spansk peppar
6 hackade torkade aprikoser

Koka ihop rabarber, rödlök, ättika och vatten i 10 minuter på medelvärme. Under tiden blandar du resterande ingredienser i en bunke, sätt ugnen på 100° och värm burkar som chutney ska förvaras i.

Rör samman allt och låt det koka sakta på svag värma i 30 minuter, rör om då och då så det inte bränner i botten. Häll upp chutneyn i de varma burkarna och förslut. Chutney behöver mogna så låt den stå ett par veckor i kylen för att bli riktigt bra.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift