I mitt Facebookflöde kommer det ofta recepttips och detta receptet såg jag i fredags, bara bilden gjorde att jag var tvungen att prova. Receptet kommer som så många gånger förr från Linda mat- & bakskola där jag ofta sitter och söker efter recept och inspiration. Här är det en bulldeg med ägg i som blir riktigt mjuk och smakrik med en lite annorlunda utbakning. Jag valde att göra degen med kall degvätska som vanligt och jag valde vetemjöl special istället för vanligt vetemjöl, i övrigt följde jag receptet som det är skrivet.

25 gram jäst
2 dl kall mjölk
½ tsk salt
¾ dl strösocker
50 gram smör, rumsvarmt
5-7 dl vetemjöl special

25 gram smör, rumsvarmt
3 msk strösocker
2 tsk kanel

Smula jästen i en bunke och häll på vattnet, rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, ägg, smör, salt, och mjöl (lite i taget), knåda degen kraftigt i några minuter och låt sedan degen jäsa under bakduk eller folie till dubbel storlek.

Kavla ut degen till en rektangel (½-1 cm tjock) på ett mjölat bakbord. Bred på smör och strö över socker och kanel, dela degen i 6 lika breda remsor från långsidan. Lägg remsorna jämnt ovanpå varandra, dela sedan dessa remsor i 6 lika stora bitar. Lägg högarna med bitar på tvären i en limpform (cirka 1 ½ liter), smord eller med bakplåtspapper. Fördela dem jämnt i formen så det inte blir tomt i ena ändan. Om bitarna säckar ihop lite så reser de sig igen under jäsningen. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker, sätt ugnen på 200°, låt det jäsa under bakduk i 30 minuter.

Sänk värmen till 180° direkt när du sätter in längden i ugnen, Grädda den längst ner i ugnen i 35-40 minuter, låt längden svalna innan du skär den i bitar.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift