Detta underbara tillbehör som kan lyfta de simplaste rätterna till höjder de sällan skådat. Återigen en gammal glömd sak som mor- och farföräldrar gjorde men som numera ligger i skymundan. Jag hade rätt mycket gurkor i kylen och tänkte att jag var tvungen att använda de på något sätt innan de blir dåliga, receptet kommer från Per Morberg.

½ gurka
1 krm salt
1 dl vatten
1 msk 12 % ättika
2 msk strösocker
1 krm vitpeppar
2 msk persilja

Skiva gurkan tunt med en osthyvel, lägg de i en burk och strö över salt. Sätt en tyngd över (mortel eller liknande) och låt den stå i 30 minuter. Hacka persiljan fint och blanda resterande ingredienser i en skål. Häll av det vatten som har runnit ur gurkskivorna och häll istället på lagen. Låt den står kallt några timmar innan den serveras.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift