Ytterligare ett bröd från Carina Larsson som är en av administratörerna i Facebookgruppen KAKBURKEN, denna gången polarbröd som jag bara var tvungen att provbaka. Jag hade bara 25 gram jäst hemma så jag gjorde degen med den mängd som står i receptet förutom jästen och lät brödet jäsa desto längre istället. Resultatet blev ett mycket gott välsmakande bröd som kommer att bakas igen, mest troligtvis att ha som grund när vi gör räksmörgåsar till någon helg.

50 gram jäst
5 dl mjölk
50 gram smör, rumstempererat
60 gram sirap, ljus
10 gram salt
350 gram rågsikt
350 gram vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölken, rör om tills jästen lösts upp. Häll i övriga ingredienser och blanda, låt maskinen jobba länga, cirka 10 minuter innan degen ska jäsa i minst 1 timme.

Sätt ugnen på 175°, varmluft, gör 16 bollar, platta ut de och kör över med en kruskavel, alternativt nagga med en gaffel.

Grädda i 7 – 9 minuter tills de får en fin gyllenbrun färg.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift