På middagen idag frågade äldsta dottern om jag kunde göra plättar till kvällsmaten, jag lovade att kolla om vi kunde göra det (jag har ingen plättlagg men som tur var hade farmor en). Receptet jag hittade till detta kommer från ICA och är en smet med mindre mjöl i än vad man använder till pannkakor. Smeten behöver inte vara så tjock då plättarna håller ihop bra ändå och det blir fluffiga och fina. Nu återstår att se om det blir att införskaffa ett eget plättjärn, barnen var rätt trötta och åt inte så många som jag hade befarat.

2 ägg
6 dl mjölk
2 ½ dl vetemjöl
½ – ¾ tsk salt
1 msk smör

Vispa äggen i en skål tillsammans med hälften av mjölken. tillsätt mjölet och vispa till en klimpfri smet, vispa ner resten av mjölken och salt. Smält smöret och blanda ner det i smeten, låt smeten vila cirka 10 minuter i kylen innan du börjar steka plättarna.

Hetta upp ett plättlaggen på medelvärme och en vanlig stekpanna bredvid, lägg i lite smör och häll smet i laggen. När ytan stelnat och undersidan fått fin färg vänds plättarna och steks färdiga i stekpannan bredvid och staplas sedan på en tallrik.

Servera med banan, sylt och vispad grädde

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift