Rester, ibland blir det inget över från middagen och ibland desto mer. Jag gillar inte att slänga mat, inte ens när den åker i komposten och blir jord, utan försöker ta vara på alla rester. För det mesta brukar gårdagens köttfärssås bli någon form av köttfärspaj, men idag ville jag testa något annat. Piroger är ju bra att ha i frysen att kunna ta fram och värma när man är på språng. Har har jag tagit receptet på degen till pirogerna från Zeinas kitchen, men använt egen fyllning. Piroger är ju lätta att variera med det man har hemma så de kan passa till alla vid matbordet.

Degen
30 gram färsk jäst
3 dl kallt vatten
100 gram smör rumsvarmt
1 ägg
Cirka 8 dl vetemjöl
1 tsk salt

1 ägg
1 paket riven ost

Lös upp jästen i vattnet, tillsätt öriga ingredienser och knåda en bra stund till en smidig deg. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i rumstemperatur i 1 timme eller i kylskåpet över natten.

Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och tryck ut 15 – 20 bollar, täck med bakduk och låt vila i 15 minuter.

Kavla ut bollarna till cirka 12 – 15 cm runda plattor, lägg 1 ½ msk köttfärssås på degen och strö över lite riven ost. Vik ihop degen till en pirog och nyp ihop kanterna med en gaffel, Lägg de på en plåt med bakplåtspapper, sätt ugnen på 200° och låt pirogerna vila i 20 minuter.

Pensla pirogerna med uppvispat ägg och grädda sedan i cirka 12 minuter. Ta ut och täck de med bakduk och låt de svalna.

Fungerar perfekt att frysa och håller sig upp till 3 månader.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift