Alla familjer har sitt eget recept på pepparkakor, var mitt kommer från vet jag inte riktigt men det är det receptet min mamma alltid använt när hon bakat pepparkakor.

1 ½ dl vatten
4 dl strösocker
300 gram smör
1 dl ljus sirap
1 msk malda nejlikor
1 msk kanel
1 msk mald ingefära
12 dl mjöl
2 tsk bikarbonat

Blanda socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp blandningen och lägg i smöret. När smöret smält tillsätt kryddorna och låt sjuda någon minut.

Rör i bikarbonaten och 11 dl mjöl, rör tills allt blandas ordentligt. Låt degen stå kallt/svalt till nästa dag.

Sätt ugnen på 225°, skär ut en degbit och arbeta den smidig på mjölat bord. Kavla ut degen tunt och ta ut kakorna med pepparkaksmått. Här är det inte jätteviktigt med exakt tjocklek på den kavlade degen bara alla pepparkakor blir lika tjocka så de gräddas jämnt. Lägg pepparkakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 5 minuter. Låt pepparkakorna svalna på plåten