En efterrätt som passar till de flesta tillfällen som ser mycket avancerad ut men som är relativt lätt att göra. Det man måste tänka på är tidsåtgången, baka gärna marängen dagen innan så den hinner torka riktigt ordentligt. Receptet hittade jag på Fridas bakblogg och den serverades som efterrätt på nyår, en perfekt avslutning på 2021 och en bra start på 2022. Jag har lite funderingar på hur jag kan göra lite andra versioner av denna på lager som kommer att provas framöver.

Maräng
5 äggvitor
3 dl strösocker
2 tsk Maizena majsstärkelse

Fyllning
3 dl vispgrädde
2 dl vaniljkräm – recept
300 gram färska jordgubbar

Sätt ugnen på 175° och ta fram en plåt med bakplåtspapper. Vispa äggvitan till ett fast skum med elvisp eller köksassistent, vispa på höghastighet. Tillsätt sockret lite i taget under konstant vispning, när allt socker är tillsatt låter du marängen vispas i 5-7 minuter. Känn med fingrarna, när sockerkristallerna inte går att känna så är marängen klar. Vänd ner majsstärkelsen och klicka sedan ut marängen till en marängbotten på bakplåtspappret, bred ut marängbotten till önskad storlek.

Sätt in i mitten av ugnen och sänk volymen till 125°, grädda i cirka 1 timme. När marängen släpper från pappret är den klar. Stäng av ugnen och låt marängen stå kvar tills ugnen svalnat helt. Baka gärna marängbotten dagen innan så den hinner torka ordentligt.

Toppa marängbotten med vaniljkräm, lättvispad grädde och jordgubbar.