Ett recept från Mitt kök jag hittade häromdagen och när de hade extrapris på både bacon och purjolök på den lokala butiken kunde jag inte låta bli att laga denna gratäng. Resultatet blev riktigt bra och serverades med ugnsgratinerad falukorv och picklad rödlök. Jag har en hel del recept liggandes som ska testat framöver, men ibland är det roligt att söka recept efter de varor man har eller som nu passa på att testa ett recept när det är extrapris på vissa av ingredienserna.

500 gram valfri pasta
4 msk mjöl
8 dl mjölk
100 gram riven ost
2 paket bacon
1 hel purjolök
2 vitlöksklyftor
Timjan

Sätt ugnen på 200°, koka pastan enligt anvisningen på paketet med 3 minuter för kort.

Strimla bacon grovt och strimla och dela purjolöken, stel bacon knaprigt och häll i purjolöken. Sänk värmen och när löken blivit mjuk blandas mjöl i och under konstant vispning även mjölken, lite åt gången, så att såsen tjocknar. När såsen är lagom tjock tillsätt riven ost och stekpannan tas av plattan.

Blanda såsen med pastan och häll blandningen i en ugnsfast form, topp med riven ost och gratinera i 20 minuter.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift