Dags att se till att julskinkan används nu innan det blir för sent, då passade detta receptet perfekt. Det kommer från Jennys matblogg och är baserat på kassler, jag bytte ut den mot samma vikt julskinka istället. Jag hade även lite mozzarella kvar i kylskåpet som åkte i samtidigt som den rivna osten så detta blev verkligen en rensa kylskåpet middag. Det kan verkligen vara bra ibland att göra mat på de rester som annars blir dåliga, jag gillar inte att slänga mat och försöker till mitt yttersta att använda all den mat vi köper.

700-800 gram julskinka (kassler)
150 gram färska champinjoner
5 dl grädde eller gräddmjölk
¼ – ½ dl vetemjöl
50 gram smör
150 gram riven ost
Muskotnöt
Salt och peppar

Strimla julskinkan i lagom stora bitar, kvarta eller halvera champinjonerna. Fräs julskinkan så den får lite färg, häll upp den i en bunke och stek sedan champinjonerna tills de släppt vätskan helt. häll i champinjonerna och låt allt vila under tiden du gör ostsåsen.

Smält smöret och häll i cirka hälften av grädden, låt sjuda på medelvärme under tiden som du blandar mjöl och lite grädde till redning. Häll i redningen under omrörning och därefter den kvarvarande grädden, låt såsen sjuda under omrörning. Smaka av med muskotnöt, salt och peppar och låt den sjuda någon minut till under omrörning.
Ta bort kastrullen från plattan, häll i osten och rör om tills osten smält. Häll i julskinka och champinjoner och rör om så allt blandas.

Servera med valfri pasta

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift