Lördag och jag ville lyxa till det lite med något som familjen gillar och som samtidigt kan bli matlådor till veckan. Som så många gånger innan faller jag tillbaka på pasta då jag gillar att ta med det till jobbet, här gjordes rätten med lövbiff och färska champinjoner. Receptet kommer från som så många gånger innan från Zeina Mourtada och hennes blogg Zeinas kitchen. Rätten kan göras på olika sorters kött som oxfilé, lövbiff, entrecote, nu valde jag lövbiff för det var det jag fick tag i.

400 gram tagliatelle- eller pennepasta
300 gram oxfilé, lövbiff eller entrecote
2 schalottenlök (alternativt 1 gul lök)
2 vitlöksklyftor
200 gram champinjoner
1 tsk dijonsenap
2 msk soja
1 msk vetemjöl
5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
Persilja
Parmesan
Balsamico
Ruccola

Skär köttet i strimlor, hetta upp matfett i en rymlig stekpanna (alternativt gjutjärnsgryta), om du har en liten stekpanna rekommenderar jag att du steker köttet i omgångar. Om du har för mycket kött i en liten stekpanna kommer köttet att kokas istället för att stekas. Bryn köttet under omrörning tills den får färg, hacka lök och halvera/kvarta champinjoner under tiden. Lyft bort köttet från stekpannan och ställ åt sidan, i samma stekpanna som du har stekt köttet lägger du mer matfett och steker löken och champinjonerna tills de mjuknar och får färg. Pressa i vitlök och stek lite till, vänd i mjöl och bryn allting lite hastigt.

Häll i grädde, mjölk, soja, dijonsenap, salt och peppar. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt såsen sjuda långsamt under lock i 4-5 minuter. Smaka av såsen och krydda eventuellt med mer senap, salt, peppar eller soja. Häll i köttet och persiljan, rör om och låt putta i 5 min.

Servera med pasta, riven parmesanost, ruccola och ringla balsamico över.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift