Påsken närmar sig och det är ju en av de större mathelgerna på året, vi kommer att köra en vanlig lördagsmiddag men barnen kommer att få måla ägg till kvällsmaten. För att göra lite roliga ägg de kan få till frukosten testade jag att färga ägg med vanliga matvaror med riktigt lyckat resultat. Instruktionen kommer från Tasteline och det finns massvis med olika råvaror att testa med.

Äggen på bilden är färgade efter de är kokade i kallt vatten, man kan även koka ägget direkt i färgat vatten men den beskrivningen tar vi en annan gång.

Grå ägg – Blåbär
1 liter vatten
1 tsk ättika
1 dl blåbär

Gula ägg – Gurkmeja
1 liter vatten
1 tsk ättika
3 msk mald gurkmeja

Rosa ägg – rödbeta
1 liter vatten
1 tsk ättika
2 – 3 rödbetor, skivade

Koka upp vattnet och häll i ättika och färgråvara, sänk värmen och låt småkoka i 30 minuter. Sila av resterna ur vattnet och låt det svalna.

Lägg i äggen och låt skalen dra åt sig färgen, nyansen beror på hur länge de får ligga i det färgade vattnet. De tre färgerna jag gjorde idag fick ligga i vatten i två timmar.

Ta upp äggen och badda de torra med hushållspapper och servera till påsk eller andra dagar med för den delen.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift