För att fira att vardagarna i veckan är slut brukar vi fira lite extra, denna veckan blev det även en liten boost för att tackla det som sker i livet och en belöning för det som skett i veckan. Receptet kommer från Zeina Mourtadas blogg Zeinas kitchen och det är en fruktpaj med båda vanlig pajbotten och smulpaj därav kallar jag den paj med extra allt. I receptet har Zeina hallon och blåbär, jag hade inte tillräckligt med bär hemma så jag fick spetsa till den med lite av sommarens infrysta jordgubbar. Kombinationen hallon, blåbär och jordgubbar blev verkligen lyckad och denna paj kommer jag att göra fler gånger utan tvekan.

Pajdeg
4 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker (kan uteslutas)
100 gram kallt smör
½ dl kallt vatten

Smuldeg
150 gram smör
3 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker

Fyllning
500 gram djupfrysta eller färska bär
3 msk potatismjöl
1 ½ – 2 dl strösocker (med jordgubbar i räckte gott och väl 1 ½ dl strösocker)

Böra med pajdegen:
Blanda alla torra ingredienser i en bunke, blanda ihop allting och tillsätt smöret hackat i små kuber. Blanda snabbt ihop allting tills du får en smulig deg, tillsätt vattnet i omgångar så det fördelas jämnt i degen. Överarbeta inte degen utan blanda ihop den snabbt.
Kavla ut degen och lägg den på botten av en pajform, tryck ut och jämna till den med händerna. Viktigt att degen kommer en bit över pajformens kant så den inte krymper ihop vid gräddning, tryck till kanterna lite och ställ formen i kylen i 15 minuter.

Smuldegen:
Blanda ihop de torra ingredienserna, häll i smöret hackat i kuber och blanda tills du får en smuldeg.

Värm ugnen till 200°, ta fram pajformen, nagga degen med en gaffel och förgrädda pajskalet i ugnen i 10 minuter

Fyllning:
Blanda alla ingredienserna, bären behöver inte tinas upp. Häll fyllningen över pajskalet, fördela smuldegen jämt över bären och grädda pajen mitt i ugnen i cirka 30 minuter.

Låt svalna en stund och servera sedan med glass eller vaniljsås

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift