Maränger

Dessa maränger gjorde jag till en marängsviss, men de fungerar lika bra som dekoration på en tårta eller bara som fikabröd. Denna är snabb och enkel och receptet hittade jag på köket.se och det är ett recept från Per Morbergs bok “Maten, drycken och konsten att kombinera”. Underbar smet att spritsa och resultatet blev välsmakande fina maränger till nyårs efterrätten.

Croissant med ägg- & räkröra

I rätt många år har nyårsmenyn varit lika i vissa delar, en av dessa har varit förrätten som ofta blir Toast Skagen. I år ville jag testa på något nytt och letade bland bilder på Google efter förrätter till nyår. Jag fastnade rätt snabbt på denna rätt som jag hittade på allas hemsida. För att göra det till en lte större utmaning så bestämde jag mig för att baka egna croissanter istället för att köpa i butiken. Receptet finns redan upplagt och det var inte så svårt bara man planerade och hittade ett bra recept att använda sig av.

Croissanter

Croissanter är frasiga och luftiga smördegsknyten som kan vara lite svåra att baka hemma så de flesta köper färdiga i butik. Jag kände att jag ville testa att baka egna för att kunna göra en riktig lyxfrukost ibland. Dessa går att frysa in när de är färdigjästa för att sedan bara bakas av i cirka 15 minuter innan man ska äta de. Det krävs en del planering då degen ska kavlas ut, vikas och kylas i flera omgångar, men det är väl värt att testa baka de.

Äggröra

En vanlig rätt man blir serverad när man äter hotellfrukost är äggröra, jag har haft svårt att få till en riktigt bra äggröra när jag har försökt innan. Resultatet har mer liknar omelett än äggröra vid mina tidigare försök. Detta receptet hittade jag på köket.se och resultatet blev en krämig välsmakande äggröra som till och med kan vara en av de mest välsmakande jag har ätit. Jag använde lite mald svartpeppar i äggröran för att höja smaken ytterligare än vad som står i grundreceptet och resultatet blev perfekt.

Jordgubb- och hallonsmulpaj

Såhär efter jul är det skönt att återgår till vanlig mat och fika, jag älskar julen och all den goda maten men min mage mår inte riktigt väl av all den feta maten man äter. Idag blev det potatismos och panerad fisk till middag och nu på kvällen blev det en härlig smulpaj med hallon och jordgubbar som vi plockade i somras. Härligt frisk, söt och syrlig på samma gång och perfekt med en kall vaniljsås till. Detta är en standard smulpaj på havregryn som kan varieras och ändras efter eget behag och receptet kommer från min mamma.

Ris à la Malta

En underbar julefterrätt som tar tillvara på lite av alla de rester som det alltid blir i samband med julbordet på julafton, här är den dekorerad med färska clementiner men det går lika bra med mandariner på burk. Denna klassiker är räknad på 3½ dl färdig gröt eller 500 gram som den färdiga gröten man kan köpa i butiker väger. Receptet kommer från min mammas receptsamling och jag har bara räknat om det för att passa till köpt gröt med.