Grytbröd på surdeg

Detta är tredje försöket att få till ett gott surdegsbröd bakat i en gjutjärnspanna, jag gillar baka i den då man får en fin skorpa även på vanligt bröd med gjutjärnspanna. Receptet på detta brödet kommer från en kanal på Youtube jag har börjat följa och Kenny Jakobsson som driver kanalen har i sin tur hittat receptet i en bok av Chad Robertson som heter Tartine bread. Jag har hittills inte börjat göra egen surdegsgrund utan jag har sådan tur att jag kan köpa den via en lokal kvarn som har ett eget bageri. När man bakar surdegsbröd är alla måttangivelser i gram då decilitermått kan bli väldigt missvisande på mjöl.

Greker

Receptet till dessa kakor har jag fått av min frus mormor, en av de kakor hon ofta bakade och bjöd på när man kom på besök. Vad jag har sett när jag kollade upp receptet är att det finns lite olika versioner, receptet jag hade var gjort med söt- och bittermandel som mals, vissa andra använder mandelmassa. Då jag inte hade bittermandel hemma fick det bli mandelmassa här med, så jag skriver upp både två versionerna av fyllningen.

Kavring

Inför julen kommer jag att försöka baka så mycket som möjligt hemma och jag har nu börjat provbaka vissa av de saker vi ska ha runt jul för att kolla recept och smak. Kavring brukar vi alltid köpa och ha på julbordet så det var en naturlig del att testa detta underbara mörka bröd. Resultatet blev över förväntan och om recept nummer två som jag har liggande inte ger lika goda bröd så har vi en klar favorit här. Receptet kommer från Tasteline

Mandelkubb

En klassiker som min mamma ofta bakade när jag var yngre som jag inte testat att baka själv hittills. Receptet som så många gånger förr kommer från Lindas bakskola och var både lätta att baka och smakade även som de ska göra. Jag hade ingen bittermandel hemma utan använde bittermandelarom istället med god verkan.

Apelsinkaka

En ny variant av sockerkaka här med smak av apelsin som bakas med neutral olja istället för smör. Detta är det första receptet jag provar från Roy Fares, fler kommer det säkert att bli då jag gillar det han brukar visa i sina program på tv. Receptet hittade jag på Vin & Matguiden och denna underbara sockerkaka bakade jag i min favorit form från Nordic Ware.

Ambrosiakaka

En gammal klassiker som inte är allt för vanlig numera, men en klassiker är ju alltid trevligt att baka. Grunden är en rätt fast sockerkaksbotten som täcks med en glasyr gjord på apelsinsaft och florsocker och garneras med syltade apelsinskal. Receptet kommer från tidningen Hembakat och resultatet blev riktigt bra, den kommer att tas med till mina kollegor på min nuvarande praktikplats.