Hos oss brukar vi göra söndagsmiddagen till en liten fest, antingen med lite extra fin dukning eller med extra fin mat. Idag blev det örtkryddade köttfärsjärpar med råstekt skivad potatis, inget speciellt avancerat men ack så gott det var. Järparna stektes först och sedan gjordes såsen på de rester som fanns kvar i pannan, mot slutet fick järparna koka med lite i såsen innan de skulle serveras. såsen gjordes på grädde och smaksattes med lite lingonsylt och kalvfond. Väldigt välsmakande och hela familjen gillade verkligen denna rätt som jag hittade på Allas i veckan när jag letade lite recept. Jag ändrade lite i receptet då jag inte hade något tort bröd uppe och gjorde smeten på ströbröd istället.

1 kg köttfärs
1 ½ dl ströbröd
2 ägg
1 ½ dl mjölk
! ½ dl grädde
3 enbär
½ tsk timjan
½ tsk salt
1 krm vitpeppar

1 dl vatten
½-1 msk kalvfond
1 dl grädde
½ msk Maizena såsredning
1 msk lingonsylt

Blanda ströbröd, ägg, mjölk, grädde och kryddor och låt det svälla ett par minuter. Häll i köttfärsen och arbeta ihop till en smidig smet. Forma till små avlånga järpar och lägg de på en vattensköljd skärbräda. stek järparna runt om i smör cirka 6-8 minuter och ta sedan upp de på ett fat.

Vispa ur stekpannan med vatten, tillsätt fond och grädde. Låt koka upp och vispa i Maizena. Smaka av med lingon, salt, peppar och soja. Lägg i järparna i såsen och låt de koka med någon minut.

Strö över lingon och servera med valfri potatis, vi valde råstekt skivad potatis

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift